top of page

Conclusions

 

Crec amb el catàleg que he presentat queda demostrat que treballar diferents àmbits de les matemàtiques mitjançant l’obra de Gaudi no només és viable, sinó que, a més a més, és molt atraient. Gaudí ha utilitzat al llarg de la seva arquitectura des dels polígons més simples a les superfícies reglades, passant per la combinació de diferents políedres i la utilització de tot tipus de corbes, i això ens permet mostrar als alumnes de diferents nivells educatius que les matemàtiques són més presents al nostre entorn i dia a dia del que creuen. Penso que cal que els responsables de la divulgació de la seva obra en les diferents  institucions i recintes utilitzin els recursos dels quals disposen - perquè en moltes d’aquestes institucions els tenen – per, com a mínim, fer evident aquest aspecte de l’arquitectura gaudiniana.

Amb les activitats no busco que els alumnes facin problemes i memoritzin fórmules, sinó que reconeguin els diferents elements geomètrics de l’obra de Gaudí i que siguin capaços de relacionar-los amb els elements de la natura i el seu entorn. El meu interès és desmitificar les matemàtiques per fer-les més properes i reals. A més a més, he intentat oferir tallers on els alumnes puguin manipular i realitzar maquetes per tal de fer una activitat més creativa i treballar més enllà de les dues dimensions que ens ofereix el paper.

Per tal de demostrar això podria haver escollit qualsevol àmbit, però si he escollit Gaudí ha estat perquè volia constatar que en una obra tant innovadora pel que fa a les formes i en la que la principal font d’inspiració és la natura hi ha molt treball d’aplicació matemàtica.

 

Opinió personal

Realment m’ho he passat molt bé fent aquest treball, he descobert obres de Gaudí que no coneixia, com ara la Nau Gaudí de Mataró, els fanals de Pla de Palau, les portes de la Finca Güell... i he tingut l’oportunitat de visitar-ne d’altres que sí coneixia però no havia vist com els cellers Güell, les cavallerisses de la Finca Güell, l’interior acabat de la Sagrada Família... A més a més també he après varis aspectes de les matemàtiques i la seva aplicació didàctica.

Alhora de fer el treball he tingut certes dificultats pel fet de que a l’estiu no s’ofereixen molts tallers didàctics i es difícil posar-se en contacte amb les persones de les diferents institucions, de les quals algunes no m’han contestat cap correu. A més a més, és un treball econòmicament car ja que a la majoria dels llocs cobren entrada i per trobar realment el que necessitava calia anar als llocs i veure’ls amb els meus propis ulls; per això mateix, també ha estat més complicat trobar informació d’aquest tema a les obres de fora de Catalunya o a llocs on no s’hi pot accedir.

Pel que fa al material n’he trobat gran quantitat i de molt variat i per això n’he hagut d’acotar els temes que he tractat. Per exemple, pel que fa als polígons només he catalogat regulars.

Un altre punt conflictiu ha estat la classificació dels arcs catenaris i dels arcs parabòlics, ja que les diferents fonts bibliogràfiques es contradeien. Finalment, donat que amb el material que disposava no em quedava clar quines edificacions presentaven cada tipus d’arc, vaig consultar al senyor Claudi Alsina, que molt amablement em va oferir una catalogació clara.

Veient que es pot trobar tants elements i que ha estat una feina amb la qual he gaudit no descarto fer una ampliació del treball en un futur.

© 2023 by BELGIAN BREWERY Ltd. Proudly created with Wix.com

  • Google Clean
  • Twitter Clean
  • Facebook Clean
bottom of page