
Gaudí i el llenguatge ocult de les matemàtiques
Decoració, mobiliari i disseny
Fanals de la Plaça Reial i Pla de Palau (1878)
Gaudí va rebre, el febrer de 1878, l’encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona de dissenyar un model de fanal de gas per a la via pública. L’arquitecte, recentment llicenciat com a tal, va presentar el juny següent el seu projecte, amb dues propostes de fanals: un de sis braços i un altre de tres.

Vitrina de la guanteria Comella (1878)
Esteve Comella, propietari d’una luxosa guanteria del carrer Avinyó de Barcelona, va encarregar a Gaudí una vitrina per a exposar els seus productes a l’Exposició Universal de París, inaugurada l’any 1878. L’arquitecte va dissenyar-li una vitrina amb estructura de fusta, ferro i vidre, coronada amb metalls de formes vegetals, dins la qual els guants s’exposaven en un moble de prestatgeries.

Altar i decoració de l'esglèsia de Sant Pacià (1879 - 1881)
En morir la seva germana el 1879 Gaudí va haver-se de fer càrrec de la seva filla, la qual va ingressar al col·legi de Jesús Maria de Tarragona. Del contacte amb aquest orde van sorgir un parell d’encàrrecs per a l’arquitecte, un dels quals era la creació de diferents elements per a l’església Sant Pacià.
Decoració de la farmàcia Gibert (1879)
L’any 1879 Anoni Gaudí va rebre l’encàrrec de decorar la farmàcia de Joan Gibert Casals, que tenia els seus orígens familiars a Torredembarra, igual que Eusebi Güell. Va ser gràcies a la mediació d’aquest últim que tal treball arribes a les mans de Gaudí.
Estandard de l'Orfeó Feliuà (1900)
El 1900 l’empresari tèxtil Emili Carles-Tolrà i Amat va encarregar a Antoni Gaudí un estendard que la seva tieta, la marquesa de Sant Esteve de Castellar, volia regalar a l’Orfeó Feliuà, una agrupació coral tot just fundada a Sant Feliu de Codines.
Saló àrab del Cafè Torino (1902)
El 20 de setembre de 1902, l’empresari italià Flaminio Mezzalana va obrir a l’Eixample barceloní el Cafè Torino, un imponent establiment on degustar el vermut Martini & Rossi, del qual Mezzalana era el distribuïdor a Espanya.

Primer Misteri de Glòria del Rosari Monumental de Montserrat (1907)
El canonge de Vic Jaume Collell i Bancells va proposar el 1893 la creació d’un rosari monumental entre el monestir i la Santa Cova de Montserrat. El projecte, iniciat el 1896 i completat el 1916, va suposar la construcció de quinze conjunts escultòrics, els quinze misteris de la Verge.

Fanals de la plaça Major de Vic (1910)
La primavera de 1910 Antoni Gaudí va passar una temporada de repòs a Vic, acompanyat del pare jesuïta Ignasi Casanovas. La seva estada va coincidir amb els preparatius de la celebració del centenari del naixement del filòsof Jaume Balmes, i els organitzadors van demanar a l’arquitecte idees per a l’esdeveniment. Gaudí va proposar la restauració de la casa natal de Balmes i la col·locació d’una font i dos fanals monumentals al Mercadal, la plaça Major de Vic.

Púlpits per a l'Església de Santa Maria de Blanes (1912)
Antoni Gaudí va realitzar dos púlpits per a l’església de Santa Maria de Blanes decorats en funció de la seva ubicació. El púlpit col·locat a la banda de l’evangeli el va decorar amb els noms dels quatre evangelistes i el colom de l’Esperit Sant.
